Renault Nieuws & Media Center

Delen via

Na 35 jaar keert Alpine in 2013 terug bij lange afstandsraces en de 24 uur van Le Mans*

Autosport
  • 5 november 2012 kondigde Renault al aan dat het merk Alpine weer van zich zou doen gaan spreken met de oprichting van de ‘Société des Automobiles Alpine-Caterham’.
  • Terwijl wordt uitgekeken naar de marktintroductie van de eerste auto (naar verwachting in 2016), organiseert Renault al een aantal evenementen om het merk Alpine weer op de kaart te zetten. Zo werden er vijf Berlinettes ingezet bij de Monte-Carlo Historique Rally afgelopen januari.
  • Bovendien keert Alpine vanaf 2013 terug in de lange afstandsraces met deelname aan de 24 uur van Le Mans en de European Le Mans Series (Europees kampioenschap lange afstanden).

Op 5 november besloot de algemene directie van Renault het merk Alpine nieuw leven in te blazen in het kader van een samenwerkingsverband met Caterham. De nieuwe ‘Société des Automobiles Alpine Caterham’ werkt onder leiding van de heer Bernard Ollivier momenteel aan de ontwikkeling van een nieuwe auto die in 2016 op de markt moet komen. Ondertussen wordt het merk geleidelijk aan en op strategische wijze weer in beeld gebracht.

Lees verder

Zo werd de Alpine A110-50 – de auto waarmee de vijftigste verjaardag van de roemruchte Berlinette werd gevierd – gepresenteerd tijdens de Formule 1 Grand Prix van Monaco en bij de Le Mans Classic 2012. Verder zette Renault officieel vijf Alpine A110 in bij de laatste Monte-Carlo Historique Rally waar de auto meer dan enthousiast werd onthaald door het publiek. Deze auto’s – en andere modellen van het door Jean Rédélé opgerichte merk – werden vervolgens tentoongesteld op de Salon Rétromobile begin februari.

Een volgende stap is de deelname vanaf 2013 van een prototype aan het prestigieuze ELMS (European Le Mans Series) alsook aan de 24 uur van Le Mans op 22 en 23 juni 2013.

De terugkeer bij de lange afstandsraces past ook in de geschiedenis van het merk. Alpine nam immers elf keer deel aan de 24 uur van Le Mans tussen 1963 en 1978 met 55 fabrieksauto’s. Alpine viel daar ook flink in de prijzen: “laagste verbruik” in 1964, 1965 en 1968, “performance” in 1968 en 1969, zeven klasse-overwinningen en de overwinning in het algemeen klassement in 1978 met de prototype Alpine A442B met Jean-Pierre Jaussaud en Didier Pironi achter het stuur. Bovendien werd het team Jean Ragnotti / Guy Fréquelin toen vierde in een andere Alpine A442.

Om de kans op een succesvolle terugkeer zo groot mogelijk te maken is Alpine een samenwerking aangegaan met het Signatech team van Philippe Sinault. Dit team gaat in een prototype LMP2 Alpine rijden met een chassis dat wordt aangedreven door een Nissan motor met 500 pk. Hierin zullen de vijf races van het ELMS kampioenschap worden gereden. Het startschot wordt gegeven op Silverstone (GB) op 13 april aanstaande. Pierre Ragues en Nelson Panciatici zullen plaatsnemen achter het stuur.

Het hoogtepunt van dit seizoen wordt uiteraard de 24 uur van Le Mans, de koningsrace van de internationale autosport. De derde rijder voor de 24 uur van Le Mans zal worden aangekondigd bij de presentatie van de auto in Castellet op 24 maart 2013.

Carlos Tavares: “De terugkeer van Alpine vanaf 2013 in de historische race die de 24 uur van Le Mans is, vormt het begin van een nieuw avontuur dat weer geschiedenis zal gaan schrijven. Onze passie is vergelijkbaar met de bezieling van al onze partners en onze supporters die de terugkeer van Alpine mogelijk maken en waarvoor ik ze bij deze wil bedanken. Stap voor stap zullen we trachten met z’n allen weer een nieuwe bladzijde te schrijven in de geschiedenis van dit grote Franse sportautomerk dat Alpine is”.

Ga naar onze Facebook-pagina: www.facebook.com/alpinesportscars

*De terugkeer van Alpine wordt mede mogelijk gemaakt door Michelin en Total. Zij zorgen bij dit project voor de nodige financiële en technische ondersteuning.

Contact Renault Public Relations

Telefoon:  +31 (0) 20 354 94 18
E-mail:  pr@renault.nl
Internationale perssite

Aanmelden

Persberichten in uw inbox ontvangen? Meld u direct aan!
Aanmelden
Meer nieuws